Bergvärme vs jordvärme

Bergvärme eller jordvärme, vad ska jag välja? Detta avgör vilken av dessa två typer av värmepumpar som är bäst för dig och ditt hus:

Din storlek på tomten

Har du en mindre tomt är en bergvärmeinstallation det enda alternativet. Det krävs bara cirka ett par kvadratmeter totalt, och då handlar det mest om att fysiskt att komma åt för borrfirman.

För dig med större tomt kan jordvärme (markvärme) utan tvekan vara ett fullgott alternativ till bergvärme. Räkna dock med 250-500 kvadratmeter tomtyta för att installationen ska bli effektiv.

I båda fallen kan man säga att installationsprocessen går till på samma sätt, men att man vid bergvärmeborrning för ner uppsamlarslangen lodrätt ner i ett hål, medan slangen vid jordvärmeanläggning läggs vågrätt på ungefär en meters djup.

Jordvärmepump eller bergvärmepump?

Själva värmepumpen är oftast densamma oavsett vilken typ av värmeinsamling som sker. Tekniken fungerar på samma sätt och därför är de flesta tillverkares värmepumpar kompatibla med både jorvärme och bergvärme.

Vissa värmepumpar är dock nischade på den ena eller den andra formen så hör med din installatör om vad de rekommenderar.

En jord-/bergvärmepump kostar cirka 60 000-100 000 kronor. Priset stiger ju högre effekt den ska ha, högre effekt krävs för större installationer och ytor som ska värmas.

Det finns även ännu större värmepumpar som är anpassade för fastigheter, flerfamiljshus och kontorsbyggnader. ÄVen för dessa gäller att värmepumpen i sig oftast är samma, medan installationen med grävning eller borrning är det som skiljer sig.

Skillnader i pris bergvärme vs. jordvärme

En rätt stor skillnad i bergvärme versus jordvärme ligger i priset. För även om själva maskinen och slangen är i princip samma för både teknikerna så är det förfarandet vid installation och anläggnings som skiljer sig åt, och som därmed orsakar prisskillnader.

Bergvärme är dyrare att installera, räkna med en installationskostnade på runt 20 000-50 000 kronor beroende på omfattning. Framför allt borrningen kostar pengar, ju djupare borrhål som krävs desto mer får du betala. Ett normalt borrhål brukar vara runt 150 meter plus/minus 20.

Jordvärme, eller markvärme som det också kallas, är billigare eftersom du itne behöver borra utan det räcker att ta in en grävare som gräver upp ungefär 20*20 meter på tomten. Detta kostar runt 10 000-20 000 kronor. Vill du fördjupa dig i ämnet kan du läsa mer om markvärme vs bergvärme.

Vad ska jag då välja?

I slutändan så är det hela en fråga om dina fysiska förutsättningar, dina ekonomiska möjligheter och vad du vill få ut av din värmepump. Hör alltid med olika firmor innan du gör ditt val. Det bästa rådet vi kan ge är att försöka sätta dig in i de båda alternativen för att kunna göra ett så insatt val som möjligt. Läs vidare här på sajten (menyn ovan), besök kunniga bloggen Energitipsaren - allt om energi och värme, och tänk igenom din egen situation och vad den kräver för lösning.

Det är också en intelligent idé att stolpa upp offerterna du får och dela upp i olika segment. Efterosm material och pump är relativt likvärdiga i pris så kan det vara viktigt att klart och tydligt se vad som skiljer sig åt i inkoppling och markarbetet. Glöm då inte heller att göra 50 procent skattereduktion för installationsarbetet med ROT. Med gedigen förberedelse och kompetens i bakhuvudet ökar du dina chanser att göra rätt i det tuffa valet mellan bergvärme vs jordvärme.

Tips! Sänk priset på din installation:

 

Tips!

Läs vår eminenta artikel om vad markvärme kostar för att få en bra start på markvärmejakten! Sedan bör du alltid ta in offerter från flera olika företag innan du till slut väljer den som ligger bäst i pris och förståelse för just din värmesituation.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.